Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Feestelijke opening multifunctionele aanlegsteiger

Niet gehinderd door een stevige, frisse wind, verrichten wethouder Maria le Roy en gedeputeerde Klaas Kielstra afgelopen donderdag de officiële openingshandeling van de nieuwe steiger in de Willemshaven. De steiger is bewust 160 meter lang gemaakt zodat deze multifunctioneel is. Hij biedt zowel ruimte aan onze historische vloot, maar ook aan rivier- en zee cruiseschepen en het zonnepontje.

De steiger kent een lange historie. Partijen die in januari 2014 nog voor deze voorziening in de Willemshaven stemden, trokken hun steun anderhalf jaar later in. Alleen de PvdA, Harlinger Belang en het CDA stemden in met de investering. De steiger levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de Willemshaven en bevordert een breed scala aan toeristen.

Harlinger Belang heeft vanaf 2010 volop ingezet op toerisme en recreatie. De economische recessie heeft ons geleerd, dat Harlingen niet alleen moet steunen op de traditionele industrie en visserij, maar dat er ook andere sectoren zijn die bedrijvigheid en werkgelegenheid met zich meebrengen. Met name de rivier- en zeecruisevaart ervaren momenteel een forse groei en worden in een aantal andere havens geweerd. Dit biedt kansen voor de Cruise Port Harlingen. Bovendien beschikt Harlingen over een haven welke vlakbij de aantrekkelijke, monumentale binnenstad ligt.

Met de steiger is een investering van totaal € 2,8 miljoen gemoeid. Gelet op het provinciale belang, draagt de Provincie Fryslân hier € 750.000 subsidie aan bij. En € 500.000 van de investering wordt bekostigd uit de gemeentelijke reserves, speciaal bedoeld voor vernieuwing van de havenwerken. Voor het restant heeft de Gemeente Harlingen een duurzame investering in haar haveninfrastructuur gedaan, die de komende 40 jaar kadegeldopbrengsten genereert. Er is dan ook sprake van een verantwoorde investering!

Harlinger Belang heeft eerder aangedrongen op de ontwikkeling van het Willemshavengebied. Ondanks de economische recessie, zien we dat dit nu stap voor stap wordt gerealiseerd. Eerder al werd het monumentale Entrepotgebouw gerestaureerd en het openbaar gebied opgeknapt. Daarnaast trekt de bouw van het expeditie schip Willem Barentsz jaarlijks 10.000 bezoekers en worden in de diverse accommodaties steeds meer activiteiten georganiseerd. En binnenkort vestigt zich de eerste horecaonderneming in de Willemshaven.

Harlingen is goed op weg om haar lokale economie te versterken en de stad te ontwikkelen. Als het aan Harlinger Belang ligt, gaan we hier de komende jaren mee door!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s met dank aan Dorus Breidenbach.

Related Posts