Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Aanvraag kwijtschelding belastingen kan wel eenvoudiger

Inwoners met een laag inkomen kunnen kwijtschelding aanvragen voor een aantal gemeentelijke heffingen en de waterschapsbelastingen. Met één aanvraagformulier kunnen zij direct bij de gemeente en Hefpunt een verzoek om kwijtschelding doen. Het valt Harlinger Belang op, dat beide instanties hiervoor echter een verschillend formulier hanteren. De raadsfractie heeft met schriftelijke vragen dan ook om opheldering gevraagd.

Het formulier dat van de website van Hefpunt kan worden gedownload bestaat uit slechts 1 pagina. Bij het formulier van de gemeentelijke website moet de aanvrager maar liefst 4 pagina’s invullen en daarnaast de nodige bijlagen toevoegen.

Op de website van Hefpunt valt te lezen dat zij via bestandsvergelijking de aanvraag geautomatiseerd kan toetsen. Zij raadpleegt dan diverse overheden en krijgt zo de overige, relevante gegevens. Hierdoor kan worden volstaan met een verkort verzoek om kwijtschelding.

De gemeente werkt klaarblijkelijk niet conform deze procedure. Op de website van de gemeente lezen wij niets van deze eenvoudige aanvraagprocedure. Zij hanteert slechts een uitgebreid verzoek om kwijtschelding.

Harlinger Belang pleit al langer voor zowel uitbreiding als vereenvoudiging van het kwijtscheldingsbeleid. Raadslid Ida Soolsma vroeg hier in april 2016 wederom aandacht voor. Het antwoord van de wethouder, dat vereenvoudiging naar zijn verwachting niet mogelijk was, lijkt echter haaks te staan op onze bevindingen.

Harlinger Belang dringt dan ook aan op het aanpassen van de tekst en het aanvraagformulier op de website van de gemeente en zo nodig op aanpassing van de kwijtscheldingsprocedure.

 

Related Posts