Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Wethouder Schoute (VVD) in de steek gelaten door coalitiegenoten

Harlingen kwam onlangs heel negatief in het nieuws met een recente publicatie in de Volkskrant. Het ging hier om een onderzoek door de Erasmus School of Economics naar de kansen van jongeren uit arme gezinnen. Helaas kreeg de gemeente Harlingen de twijfelachtige en weinig benijdenswaardige eer om de nummer 1 positie in te nemen. Met andere woorden uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat in onze gemeente de kansarmen de minste kansen krijgen om een betere positie op de maatschappelijke ladder te bekleden.

Wethouder Schoute probeerde “de imago schade” nog wat te sussen en te verhullen in een persoonlijk ondertekend persbericht,  maar of dit werkelijk effect heeft, wagen we te betwijfelen. We denken, dat dit wrijven in een vlek is. Immers feiten zijn feiten en hier betreft het zelfs wetenschappelijk onderbouwde feiten. We hebben oprecht medelijden met de heer Schoute. Mag je als VVD wethouder eindelijk ook eens met de grote jongens van de gemeentepolitiek meedoen in een college en krijg je het resultaat van decennia lang falend beleid op sociaaleconomisch gebied van PvdA en CDA in je schoenen geschoven! Zoals de heer V.d. Pol (D66) sprak: “PvdA en CDA zitten al 65 jaar in het college. Wat is er toch mis gegaan?” Maar waarom ondertekende de wethouder persoonlijk het persbericht? Waar zijn de handtekeningen van de wethouders van PvdA en CDA? Waarom geen gezamenlijke verklaring namens het college?

Een staaltje van star dogmatisch en ideologisch denken kregen we pas weer te horen van mevrouw Huizenga (PvdA). Het betrof het college voorstel om de havenverzelfstandiging van de Port of Harlingen meer vorm te geven, zodat men nog verder op eigen benen komt te staan zoals o.a. bij de financiering en daarmee “zijn eigen broek kan ophouden”. U moet bedenken, dat de PvdA destijds tegen de havenverzelfstandiging stemde. Overigens draait de Port of Harlingen ‘poerbêst’.

Mevrouw Huizenga kwam met een zure reactie op de plannen en suggereerde veel negatiefs en vermeende misstanden zonder enige onderbouwing. Gelukkig kreeg ze van wethouder Schoute (VVD) sterk weerwoord. Er bleef niets over van haar beschuldigingen. Resultaat, de PvdA stond in de stemming weer alleen. Alle andere partijen van coalitie en oppositie steunden de wethouder. Dat moet te denken geven. Het wordt tijd, dat men ook binnen de PvdA in kansen voor het bedrijfsleven in een open economie gaat geloven. Misschien moet men binnen deze partij eens een studie economie gaan oppakken in plaats van een studie geschiedenis……..

U kunt uit het voorgaande relaas enig medelijden, maar ook duidelijk support opmaken voor wethouder Schoute als het gaat om vernieuwend economisch beleid. Het beleid op sociaal economisch gebied moet anders. Het verleden heeft dit bevestigd. Zie de feiten over de kansarme jongeren. De instelling van Integrale Kind Centra om op termijn iets te doen aan de generatie werkloosheid in onze gemeente is op zich niet voldoende. Er moet meer gebeuren. Pasklare oplossingen liggen niet voor het oprapen. Maar we hebben als Harlinger maatschappij de plicht met zijn allen hard te werken aan een beter economisch klimaat, waarbij iedereen zijn kansen moet krijgen en pakken.

Echter, tot slot toch een klein puntje van kritiek richting wethouder Schoute: De VVD lanceerde tijdens de verkiezingscampagne in 2018 met veel tromgeroffel een Actieplan Economie. Je denkt dan als argeloze kiezer: ze hebben dit plan kant en klaar in de la liggen en het is  direct beschikbaar en toepasbaar! Helaas. We schrijven nu november 2020 en uit vragen van Harlinger Belang blijkt, dat het nog wel tot ver in 2021 kan duren, voordat de raad dit plan krijgt voorgeschoteld! Reden: men pakt dit actieplan samen op met buurgemeente De Waadhoeke. Op zich niets mis mee, maar het duurt toch wel verrekte lang, voordat dit ei gelegd wordt.

Verder zijn wij oprecht bang, dat dit aangekondigde actieplan het zoveelste plan is wat niet echt het verschil zal maken. Het zal toch niet weer “oude wijn in nieuwe zakken” worden…..? Tegen de tijd, dat er weer verkiezingen zijn in 2022 zullen er misschien echt acties uit dit plan tot uitvoering kunnen gaan komen, naar we hopen. De heer Schoute moet maar afwachten of hij dan weer tot wethouder Economie wordt gekozen. En wie moet dan dat mooie actieplan gaan uitvoeren?

De vrienden van de PvdA of CDA? Duurt het misschien nog weer 25 jaar, voordat de kansarme jeugd in Harlingen iets van welvaart zal ervaren. Dit zijn zo maar wat bespiegelingen van bezorgde HB’ers naar aanleiding van de recente ontwikkelingen.

Related Posts