Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Wethouder nonchalant over mogelijke schending privacy afvalpashouders

Harlinger Belang neemt geen genoegen met de beantwoording van haar schriftelijke vragen over mogelijke schending van de privacy van afvalpashouders. Tijdens de raadsvergadering van aanstaande dinsdag wil de raadsfractie meer duidelijkheid van de wethouder.

Sinds de uitspraken van de Autoriteit Persoonsgegevens en de Rechtbank Gelderland eerder dit jaar, staat de privacy van mensen, die een afvalpas nodig hebben om hun afval in (ondergrondse) verzamelcontainers te storten, volop in de belangstelling. Beiden oordeelden dat het tijdelijk opslaan van stortgegevens (wie, waar, wanneer en hoe vaak gebruik maakt van de ondergrondse afvalcontainer) persoonsgegevens zijn en dat het gebruik van een afvalpas, waarmee deze stortgegevens kunnen worden geregistreerd, een inbreuk op de privacy kunnen zijn.

Harlinger Belang stelde schriftelijke vragen over wat deze uitspraak voor de Gemeente Harlingen betekent. Ook in onze gemeente wordt gebruik gemaakt van afvalpassen en ondergrondse verzamelcontainers. Het antwoord van het college heeft bij onze raadsfractie de twijfel, over mogelijke schending van de privacy van onze inwoners, niet weggenomen.

Zo stelt het college in haar antwoord, dat ze niet weet of de privacy wordt geschonden. Maar ondanks dat ze dit niet weet, ziet zij geen aanleiding of reden om het gebruik van afvalpassen aan te passen. Mocht er wel sprake zijn van een schending van de privacy, dan neemt het college dit pas mee bij de uitvoering van het nieuwe afvalbeleid.

Raadslid Jan Jellema wil een toelichting op dit halfslachtige antwoord. Juist van de overheid mag worden verwacht, dat zij zorgvuldig met de privacy van inwoners omgaat. In zijn ogen worden veel bewoners van de binnenstad, nu mogelijk met een bizarre situatie geconfronteerd: “Om afval te storten, hebben zij een afvalpas nodig. Maar met het verkrijgen daarvan, moeten zij dus toestaan hoe hun privacy wordt geschonden.” 

Harlinger Belang wil dan ook dat de wethouder concrete actie gaat ondernemen om duidelijkheid te krijgen of het gebruik van afvalpassen in Harlingen in strijd is met de wet- en regelgeving. Tot die tijd verwachten wij dat de wethouder er alles aan doet om mogelijke schending van de privacy te voorkomen, door bijvoorbeeld het openstellen van de ondergrondse verzamelcontainers.

Related Posts