Toen wethouder Boon (CDA) vorige maand gemeentegrond verkocht aan de Bouwvereniging, leek dat een fantastische deal. Onze lokale schatkistbewaarder ontving bijna € 2,6 miljoen van de woningbouwcoöperatie. Echter nu blijkt dat hij hierbij buiten zijn boekje is gegaan, is het een deal met een gitzwart randje. Het leverde de verkoop grage wethouder gisteren in de raadsvergadering een motie van afkeuring op.
De Bouwvereniging heeft sinds jaar en dag gemeentegrond in gebruik, waar zij woningen op heeft gebouwd. Zij betaalt de gemeente hiervoor jaarlijks een vergoeding. Na al die jaren staat deze vergoeding alleen niet meer in verhouding met de waarde van de grond. En bovendien levert dit zowel voor de gemeente als de Bouwvereniging administratieve rompslomp op. Om de grond dan te verkopen is ook geen slecht idee. Harlinger Belang vindt dit ook en steunt het college hierin.
Maar het college kan niet eigenhandig gemeentelijke eigendommen verkopen. In 2017 heeft de gemeenteraad hier met het college afspraken over gemaakt. Deze liggen vast in de Financiële Verordening 2017. Wanneer het college zaken van grote waarde (meer dan € 1 miljoen) wil verkopen, moet zij de gemeenteraad eerst naar zijn mening vragen. En dat was wethouder Boon in dit geval even vergeten. Of beter gezegd, hij vond dit helemaal niet nodig. Zo bleek toen Harlinger Belang hem hier eerder, tijdens de raadscommissie, naar vroeg.
Na advies te hebben ingewonnen, keerde wethouder Boon tijdens de raadsvergadering op zijn schreden terug. Hij moest toegeven dat hij de gemeenteraad wel degelijk had gepasseerd. En zoals een goed CDA bestuurder betaamt, bood hij hiervoor zijn excuses aan.
Harlinger Belang accepteert deze excuses, maar keurt desondanks de handelswijze van de wethouder af. Fractievoorzitter Jappie Saakstra: “Wij moeten erop kunnen vertrouwen dat het college binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders handelt. Wanneer blijkt dat het college de bevoegdheden van de gemeenteraad met voeten heeft getreden, en dat aanvankelijk ook nog ontkent, dan rest de gemeenteraad niets anders dan hier duidelijk stelling tegen te nemen.” Harlinger Belang heeft daarom een motie van afkeuring ingediend. Hierin keurt zij het handelen van de wethouder in dit dossier duidelijk af.
Tot onze grote verbazing kon deze motie niet op steun van een raadsmeerderheid rekenen. Naast Harlinger Belang stemden alleen D66, Groen Links en Wad’n Partij voor. De coalitiepartijen PvdA, VVD en wethouder Boon zijn eigen CDA stemden tegen. Zij verzaken daarmee hun wettelijke taak om het college te controleren én om hiernaar te acteren. Erger nog: ze accepteren dat het college zich niet aan de wet- en regelgeving hoeft te houden, ook al gaat dat ten koste van de gemeenteraad. Daarmee lijkt in Harlingen de regentenpolitiek weer terug van weggeweest…