Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Ponton als creatief middel in de strijd tegen het waddenslik

Het is al langer een grote ergernis van Harlinger Belang. Al enige tijd ligt het anders zo aantrekkelijke strand aan de Westerzeedijk voor een groot deel bedekt met een dikke laag waddenslik.

Als nieuw en creatief middel in de strijd tegen dit slik, is vandaag een drijvende ponton vanaf het strand gelegd. Hiermee kunnen badgasten de zwarte massa omzeilen en zo het water veilig en schoon bereiken. Een goed initiatief dat zeker de attractieve waarde van het strand verhoogd, echter het blijft voor ons tijdelijke oplossing.

Jaarlijks spant de gemeente zich al in om het strand op aantrekkelijk te houden. Tweejaarlijks wordt het strand opgehoogd en tijdens het seizoen wordt het strand meerdere malen schoongemaakt.

Deze inspanningen kunnen dit jaar helaas niet voorkomen, dat een deel van het strand bedekt is met dikke laag waddenslik. Deze grote hoeveelheid slik wordt door de stroming in de Waddenzee meegevoerd en komt met name bij zuidwestenwind op het Harlinger strand terecht. Dit is een natuurlijk proces waar de gemeente weinig aan kan doen.

Net als het college, wil Harlinger Belang al langer een permanente oplossing. Zo pleiten wij voor het aanleggen van een dam in het water, op enkele tientallen meters vanaf het strand. Gelet op de Werelderfgoedstatus en de houding van het Wetterskip Fryslân, lijkt dit echter niet mogelijk. Dit neemt niet weg, dat we blijven zoeken naar een oplossing!

 

Related Posts