Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Openheid over gemeentelijke afspraken met Stichting Harlingen Sail

Begin deze maand tekenden de gemeente en Stichting Harlingen Sail een overeenkomst voor de organisatie van de Tall Ships Races in 2018. Hiermee werd een belangrijke stap gezet in de aanloop naar dit grootse evenement. En hoewel de ondertekening van de overeenkomst met veel publiciteit omgeven was, bleef de inhoud van deze overeenkomst voor het publiek onbekend.

De raadsfractie kondigde deze week vragen aan waarin zij het college verzocht om de overeenkomst tussen de gemeente en Stichting Harlingen Sail publiekelijk te maken.

Hiervoor zijn ook voldoende redenen. In de eerste plaats omdat de overheid in beginsel alle beleidsstukken openbaar maakt. Maar ook omdat bij de vorige editie van de Tall Ships Races de stichting al behoorlijk uit de bocht schoot. De gemeente moest in plaats van de geraamde € 200.000, uiteindelijk ruim € 800.000 ophoesten.

Dit was voor de meerderheid van de gemeenteraad echter geen reden om af te zien van een vervolgeditie. Zonder garanties of toezeggingen van de provincie, het bedrijfsleven of Stichting Kulturele Haadstêd 2018, werd besloten om voor de Tall Ships Races in 2018 maar liefst € 500.000 te reserveren, bedoeld voor de deelname fee van het internationale STI en de noodzakelijke veiligheidskosten. Daarbij neemt de gemeente alle kosten voor ambtelijke inzet voor haar rekening. Harlinger Belang en Groen Links stemden destijds tegen deze bijdrage.

Nog voordat onze vragen in de gemeenteraad zijn gesteld, heeft het college de overeenkomst inmiddels verstrekt en kan iedereen hiervan kennis nemen. En hoewel daarmee onze vraag is beantwoord, vinden wij het jammer, dat het college hierin niet zelf actiever en transparanter heeft gehandeld.

 

Related Posts