Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

In 2015 slechts een geringe stijging van de onroerendzaakbelasting

Ook na het vaststellen van de nieuwe onroerendzaakbelastingen (ozb) voor 2015, blijft Harlingen een van de goedkoopste Friese gemeenten om in te wonen. Dit blijkt uit een vergelijking van de ozb-tarieven tussen de 24 Friese gemeenten. Harlinger Belang heeft zich eerder met succes verzet tegen een extra verhoging van de ozb.

Toch moeten we constateren dat, als gevolg van economische recessie en de nieuwe gemeentetaken, het steeds lastiger wordt om een sluitende gemeentelijke begroting te presenteren. Eerder is de raadsfractie dan ook akkoord gegaan met een beperkte verhoging van 1% bovenop de inflatie. Voor de raadsfractie was dit voor 2015 meer dan genoeg!

Groen Links en Wad’n Partij dachten hier duidelijk anders over. Tijdens de laatste raadsvergadering stemden zij tegen de nieuwe ozb-tarieven. Daarmee kozen zij impliciet voor handhaving van de tijdelijke ozb-tarieven. Deze tijdelijke ozb-tarieven waren tot 15 maal zo hoog!

Argument van beide partijen was, dat zij niet wensten te bezuinigen op gemeentelijke voorzieningen. Ondanks dat de meerderheid van de raad al eerder tot deze (overigens geringe) bezuinigen had besloten, was het stemgedrag van beide oppositiepartijen ook ronduit disproportioneel te noemen. Niet alleen kozen zij ervoor de komende gemeentelijke aanslag met honderden euro’s te verhogen, ook zou dit de gemeente het komende jaar bijna € 34 miljoen extra belastingopbrengsten opleveren. Ruim de helft van de gemeentelijke begroting!

Ook Harlinger Belang wil de gemeentelijke voorzieningen zo lang mogelijk in standhouden. Maar wij zijn tegen een ongefundeerde verhoging van de belastingen. Wij bepleiten efficiency en kostendekkendheid bij gemeentelijk beleid. Toch realiseren ook wij, dat de komende tijd moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. En deze keuzes maken wij dan graag samen met u!

Related Posts