Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Harlinger Belang steunt Stichting Fries Blauw en het Harlinger aardewerk

In de laatste vergadering van deze raadsperiode besloot de raad om financiële steun te verlenen aan de Stichting Fries Blauw. Een initiatiefvoorstel hiertoe van Harlinger Belang -mede ondertekend door de PvdA, CDA, VVD, D66 en CU- werd met ruime meerderheid aangenomen. Alleen HOOP en GroenLinks stemden tegen.

Met het initiatiefvoorstel verstrekt de gemeente een obligatielening ter waarde van € 190.000. Andere belangstellenden hadden reeds ook obligaties gekocht. De stichting koopt met deze lening de panden aan de Voorstraat en de Heiligeweg van de huidige eigenaren.

In deze panden wil Stichting Fries Blauw een belevingscentrum rondom het historische Harlinger aardewerk realiseren. En daarmee een belangrijk ambachtelijk, cultureel erfgoed voor onze stad behouden. Alle partijen -met uitzondering van HOOP en GroenLinks- zien dit belevingscentrum als een extra aanjager van het toerisme en de beleving in de binnenstad.

Naast de Willem Barentsz, het Hannemahuis, sleepboot De Holland en de monumentale panden heeft Harlingen meer bezienswaardigheden nodig om (dag-)toeristen te verleiden onze prachtige stad te bezoeken, wat uiteraard weer goed is voor de werkgelegenheid. Dit bleek ook uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van de onafhankelijke, gemeentelijke Rekenkamercommissie.

Harlinger Belang heeft zich altijd ingezet om het toerisme en recreatie te ontwikkelen als tweede pijler onder de economische structuur in Harlingen, naast de industrie en de visserij. Met ons initiatiefvoorstel is weer een belangrijke stap gezet, om een toeristisch ‘pareltje’ niet alleen te behouden, maar ook om deze de kans te geven zich verder te ontwikkelen.

Wij zijn van mening, dat je niet alleen maar lippendienst mag bewijzen aan de mensen, die zich al jarenlang inspannen voor dit ambachtelijk cultureel erfgoed. Dus er niet slechts over praten, maar ook daadwerkelijk iets doen. Geen woorden, maar daden. De raadsfractie van Harlinger Belang heeft daarom ook zelf getekend voor de aankoop van een obligatie.

Wij zien de verdere stappen om te komen tot een attractief belevingscentrum met volle vertrouwen tegemoet!

Related Posts