Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Gemeente plaatst zonnepanelen op eigen gebouwen

De Gemeente Harlingen wil op een aantal van haar gebouwen circa 1.700 zonnepanelen plaatsen, zo maakte zij deze week bekend. Met deze investering is een bedrag gemoeid van een half miljoen. Harlinger Belang juicht deze stap van harte toe en zie het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders met belangstelling tegemoet.

Tijdens de verkiezingscampagne pleitte Harlinger Belang al voor het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. In het coalitieprogramma 2014-2018 kwamen wij samen met de PvdA en het CDA overeen, dat dit de komende jaren daadwerkelijk ging gebeuren. Op deze wijze kon de gemeente invulling geven aan haar voorbeeldfunctie en bovendien besparen op haar energielasten. Toen hierin begin dit jaar weinig schot bleek te zitten, vroeg raadslid Jan Jellema wethouder om actie.

De afgelopen jaren zijn er binnen onze gemeente flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo worden in Harlingen, Midlum en Wijnaldum op 1.850 huurwoningen van de Bouwvereniging zonnepanelen geplaatst. De afgelopen jaren is veel straatverlichting vervangen door LED-verlichting. Bovendien koopt de Gemeente Harlingen zo veel mogelijk duurzaam in, waaronder groene stroom. En binnenkort wekt ze deze strook ook duurzaam op.

De duurzame ambitie van Harlinger Belang gaat echter verder. Zo pleiten wij voor zonnepanelen op het parkeerterrein naast de Tjerk Hiddessluizen en willen wij meer openbare laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Daarnaast moet het voor particulieren aantrekkelijker worden om duurzaamheidsinvesteringen te doen, door bijvoorbeeld het verruimen van de welstandseisen, kortere vergunningtrajecten en lagere leges.

Related Posts