Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Wethouder bindt in: lastenverlichting voor hondenbezitters

Hondenbezitters betalen vanaf dit jaar 20% minder hondenbelasting. Dat is de uitkomst van een lang lopende discussie tussen de gemeenteraad en wethouder Boon (CDA). Harlinger Belang is tevreden met deze uitkomst. Wel hebben wij aangedrongen op betere handhaving en meer voorzieningen voor de trouwe viervoeters.

In 2013 stelde Harlinger Belang het college vragen over de hondenbelasting. Zo wilden wij weten waaraan de gemeente deze opbrengsten besteedde. Uit de beantwoording bleek, dat de gemeente meer geld incasseerde dan dat zij uitgaf aan afvalzakjes, het innen van de belasting en de handhaving. Oneerlijk vonden wij.

Daarom pleitten wij in november 2013 voor een verlaging van de hondenbelasting. De opbrengsten en kosten moesten weer in lijn met elkaar worden gebracht. Ons (samen met de VVD) ingediende amendement haalde echter geen meerderheid. Onder andere de PvdA en het CDA stemden toen tegen.

Vier jaar later zwengelde de gemeenteraad de discussie opnieuw aan. Ditmaal wél met de steun van de PvdA. Op kritische raadsvragen bleef de wethouder het antwoord schuldig. Dit noodzaakte hem tot een toezegging, om de opbrengsten en kosten nogmaals keurig op een rijtje te zetten. En wat bleek: nog steeds was de hondenbelasting voor de gemeente een lucratieve aangelegenheid!

Met de hete adem van de VVD, PvdA en Harlinger Belang in zijn nek, koos wethouder Boon eieren voor z’n geld. Hij stelde voor, de hondenbelasting met ingang van 2018 toch met een paar tientjes te verlagen.

Harlinger Belang is tevreden met deze uitkomst. Voor ons is een kostendekkende hondenbelasting het uitgangspunt. Dit doet recht aan het principe: ‘de vervuiler betaalt’. Bovendien hoort een hondenbezitter niet extra belasting te betalen voor algemene voorzieningen en gemeentelijke diensten.

Wel heeft de raadsfractie gepleit voor een betere handhaving op hondenpoep. Raadslid Jan Jellema herinnerde de wethouder eraan, dat in de afgelopen jaren geen enkele boete is uitgedeeld!

Daarnaast vinden wij het aantal losloopgebieden (het Harlinger Bos, het strand en aan de Westerzeedijk) veel te weinig. Liever zien wij dit uitgebreid met afgebakende veldjes in en tussen de Harlinger woonwijken.

Related Posts