Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Stilte rondom voorbereidingen Tall Ships Races 2018 zorgwekkend

Afgelopen woensdag heeft de raadsfractie vragen gesteld over de voorbereidingen van de Tall Ships Races 2018. Hoewel dit onderwerp de afgelopen 6 maanden als vast punt op de agenda van de raadscommissie stond, constateert Harlinger Belang dat er sinds eind vorig jaar, maar weinig informatie met de raad is gedeeld.

Het enige bericht dat de raad bereikte, is dat eerder gepresenteerde veiligheidskosten van de Tall Ships Races 2014, ruim 10 procent hoger bleken te zijn. Overigens kwam deze informatie pas, toen Harlinger Belang met een WOB-verzoek alle facturen had opgevraagd. Met deze extra veiligheidskosten, hebben de Tall Ships Races 2014 in plaats van de oorspronkelijk begrote € 200.000, de gemeente minimaal € 822.000 gekost. Minimaal, omdat dit bedrag exclusief de ambtelijke uren zijn, die het college zegt niet te kunnen specificeren.

Men mag verwachten dat lering wordt getrokken uit deze forse financiële tegenvaller. Echter, na de beantwoording van de burgemeester, zijn de zorgen bij Harlinger Belang eerder toegenomen, dan weggenomen.

Zo is er nog steeds geen duidelijkheid over het ‘gat’ van € 67.500 in de afrekening van de afgelopen editie. Al in april 2014 heeft de provincie aangegeven dit niet voor haar rekening te willen nemen. Desondanks gelooft de burgemeester nog steeds, dat zij hiermee over de brug komt.

Maar ook met de voorbereidingen voor de komende editie wordt niet echt vaart gemaakt. De gemeente is al wel verplichtingen aangegaan jegens de internationale organisatie van de Tall Ships Races (STI), maar heeft nog geen afspraken met de organiserende Stichting Harlingen Sail kunnen maken. Het bestuur van deze stichting is de afgelopen periode grotendeels vervangen met nieuwe bestuurders. Aan fondsenwerving is zowel door de gemeente als door de stichting nog geen enkele aandacht besteed.

Ook is nog geen invulling gegeven aan de eerdere oproep van de raad, om samen met de stichting een maximale inspanning te leveren voor promotie en het leggen van zakelijke contacten, onder andere met lokale ondernemers. En wellicht nog zorgwekkender: ook met betrekking tot een betere budgetbewaking zijn nog geen afspraken met Stichting Harlingen Sail gemaakt.

Voor de Tall Ships Races 2018 zou bovendien een bijdrage van € 500.000 van de provincie Fryslân worden gevraagd. Ondanks dat het college hier al in november 2014 toe is opgeroepen, heeft dit tot dusver nog steeds niet plaatsgevonden.

Met nog minder dan 36 maanden te gaan, ziet Harlinger Belang weinig tot geen actie wat betreft de Tall Ships Races 2018. Hoewel wij niet hebben ingestemd met de Tall Ships Races 2018, is er ons veel aan gelegen om van de komende editie een succes te maken en daarbij een herhaling van het financiële debacle van afgelopen jaar te voorkomen. Het gebrek aan activiteit en de geringe informatievoorziening vanuit de gemeente helpen hier zeker niet bij.

Related Posts