Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Politieke uitglijder van burgemeester bij nieuwjaarstoespraak

Door zijn ongelukkige optreden, raakte de positieve en humoristische nieuwjaarstoespraak van burgemeester Sluiter volledig ondergesneeuwd door forse kritiek van landelijke partijen. Bron van alle ophef was een passage waarin Sluiter verzuchtte: “(…) ik ben blij dat we alleen maar te maken hebben met fatsoenlijke partijen in Harlingen, als u begrijpt wat ik bedoel.

In een interview met Omrop Fryslân lichtte Sluiter desgevraagd toe, hiermee ‘rechts-radicale’ en ‘populistische’ partijen te bedoelen, om vervolgens man en paard te noemen, namelijk de Partij voor de Vrijheid (PVV) en het Forum voor Democratie (FvD).

Afgelopen woensdag vroeg Harlinger Belang raadslid Jan Jellema om tekst en uitleg. Ook vroeg hij of de burgemeester deze uitspraken achteraf wel handig vond.

In zijn beantwoording gaf Sluiter aan geen spijt te hebben van zijn uitspraken. Hij zei geen ‘bleke’ en ‘inhoudsloze’ burgemeester te willen zijn. Mochten de PVV of het FvD in de toekomst onderdeel zijn van het Harlinger gemeentebestuur, dan zou dit zijn onafhankelijkheid niet in de weg staan, aldus de burgervader.

Harlinger Belang ziet dit duidelijk anders. Ook wij vinden dat een burgemeester een mening mag hebben en deze mag uiten, maar dan uitsluitend over politieke dossiers. Persoonlijk ingegeven kwalificaties over politieke partijen, passen hier zeker niet bij. Zij wekken de schijn van partijdigheid en tasten het ambt en het onafhankelijk functioneren van de burgemeester wel degelijk aan. De uitspraken van burgemeester Sluiter vinden wij dan ook, op z’n zachtst gezegd, onhandig.

Harlinger Belang houdt daarom dan ook voor de komende raadsperiode vast aan een burgemeester die onafhankelijk is, boven partijen te staan en hier blijk van geeft en uiting aan geeft.

Related Posts