Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Parkeerbeleid volgend jaar duidelijker en eerlijker

Een jaar geleden pleitte Harlinger Belang met succes voor een actualisatie van het parkeerbeleid. Door meerdere parkeerregimes, onderling afwijkende parkeertijden, verschillende tarieven en diverse parkeervergunningen, was het parkeerbeleid ingewikkeld geworden. Bij meerdere gelegenheden pleitten wij eerder voor vereenvoudiging van gemeentelijke regels in het algemeen en voor een eerlijker parkeerbeleid in het bijzonder. En volgend jaar is het dan zover: het parkeerbeleid in Harlingen wordt aanzienlijk eenvoudiger en aantrekkelijker voor haar bewoners, de detailhandel en bezoekers.

Het nieuwe parkeerbeleid kent straks nog slechts 2 gebieden: de binnenstad en het vignetgebied.

Harlinger Belang is blij dat het parkeervignet gehandhaafd blijft. Eerder is het vignet een succesvol middel gebleken, om parkeeroverlast van het ‘eilander blik’ te beperken. Bezoekers kunnen straks in het vignetgebied met hun mobiele telefoon een ‘parkeerkaartje’ kopen, zodat bewoners geen kraskaarten meer hoeven in te kopen.

Het betaald parkeren in Plan Zuid en De Spiker verdwijnt. Bewoners van deze woonwijken hebben straks geen parkeervergunning meer nodig, maar kunnen straks het veel goedkopere parkeervignet kopen. Bewoners van de binnenstad mogen vanaf 2016 met hun parkeervergunning overal in de stad parkeren. Bovendien wordt deze vergunning goedkoper. De raadsfractie heeft zich hier jaren lang sterk voor gemaakt. Wat ons betreft dienen de kosten van ons parkeerbeleid door de eilandbezoekers te worden betaald.

Op voorstel van de coalitiepartijen en met steun van Groen Links en OPA, wordt het parkeren vanaf 17 uur gratis. Dit is handig voor bewoners en bezoekers van het vignetgebied. Maar ook willen wij op deze wijze de detailhandel in de binnenstad een steuntje in de rug geven. De maximale parkeerduur wordt daarnaast in de hele gemeente gelijk en verlengd naar 4 uren, zodat bezoekers ongehaast in Harlingen kunnen verblijven. Werknemers worden daarbij ontmoedigd om parkeerplekken in de binnenstad de hele dag bezet te houden.

Al met al een forse aanpassing van het parkeerbeleid, die het afgelopen jaar door het college zorgvuldig en in overleg met inwoners is voorbereid. Bovendien een aanpassing, die naar onze mening een verdere verbetering is van het huidige parkeerbeleid en leidt tot het door ons gewenste duidelijke en eerlijke parkeerbeleid.

Related Posts