Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Meer openbaarheid en toegankelijkheid rondom WOZ-waarden

Met ingang van 1 oktober 2016 dienen gemeenten de waarde van panden binnen hun gemeentegrenzen openbaar te maken. Op deze wijze kunnen eigenaren en huurders panden gemakkelijker vergelijken, wat de transparantie en acceptatie zou moeten vergroten, aldus de minister. De Gemeente Harlingen maakt de WOZ-waarden van panden op dit moment nog niet openbaar. De raadsfractie van Harlinger Belang heeft hieromtrent schriftelijke vragen gesteld.

De WOZ-waarde wordt steeds belangrijker. Zo bepaalt deze de hoogte van de gemeentelijke belastingen, diverse inkomstenbelastingen en de waterschapslasten. Sinds 2015 weegt de waarde bij huurwoningen ook mee voor de hoogte van de huur. Alle reden om eens kritisch naar de door de gemeente geschatte waarde te kijken. Maximale informatievoorziening, als onderdeel van de gemeentelijke dienstverlening, hoort hier naar de mening van Harlinger Belang dan ook bij.

Daarnaast valt het de raadsfractie op, dat eigenaren en huurders de WOZ-waarde van hun panden nog niet via het landelijke overheidsportaal www.overheid.nl kunnen opvragen. Gelet op onze ambities om de digitale dienstverlening uit te breiden, heeft de raadsfractie ook hieromtrent vragen gesteld.

Beantwoording van de vragen wordt halverwege juli verwacht.

Update 11/07/16: Lees hier de beantwoording van de schriftelijke vragen.

 

Related Posts