Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Harlinger Belang steunt initiatief terugkeer misthoorn

Hoewel de nautofoon eerder dit jaar door de gemeenteraad het zwijgen is opgelegd, wordt de roep om terugplaatsing van het apparaat de laatste weken steeds luider. In navolging van onder andere Vereniging Oud Harlingen, pleit nu ook Harlinger Belang voor een terugkeer van het kenmerkende geluid van de misthoorn.

Gelet op de vele reacties in de stad kan niet langer ontkend worden, dat in Harlingen een breed draagvlak is, om de misthoorn terug te plaatsen. Raadslid Jan Jellema: “Als lokale partij past het ons om deze mensen een stem te geven. Wij zullen dan ook initiatieven, om het vertrouwde geluid van de misthoorn opnieuw te laten klinken, waar mogelijk steunen.

Wel moet bij het terugplaatsen van de misthoorn en het gebruik ervan, rekening gehouden worden met de bezwaren van omwonenden, aldus de partij. Zo wil Harlinger Belang dat de misthoorn alleen tijdens dagen met dichte mist te horen is en tussen 22:00 uur en 8:00 uur stil is. “Daarmee sluit de misthoorn aan bij het tijdvenster waarin bijvoorbeeld ook het carallion van de raadhuistoren te horen is”, legt Jellema uit.

Harlinger Belang benadrukt dat zij de misthoorn niet wil terugplaatsen in zijn functie als nautofoon voor de scheepvaart, iets waarop de eerdere discussie in gemeenteraad zich toespitste. Zij beschouwt het zware geluid, dat al 100 jaar bij dichte mist is te horen, als cultuur-historisch erfgoed voor een havenstad als Harlingen en voert dit als voornaamste reden aan voor een spoedige terugplaatsing van de misthoorn.

 

Related Posts