Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Forse meevaller precariobelasting na alertheid Harlinger Belang

De gemeente gaat op aandringen van Harlinger Belang alsnog precariobelasting in rekening brengen aan energiemaatschappijen. Een en ander bleek afgelopen woensdag uit de reactie van wethouder Boon op vragen van Harlinger Belang raadslid Ida Soolsma. De gemeente kan hierdoor de komende 10 jaar een meevaller van enkele tonnen euro’s in haar huishoudboekje opnemen.

Eerder dit jaar trok het college haar voornemen, om voortaan ook precariobelasting op nutsvoorzieningen in gemeentegrond te gaan heffen, plotseling weer in. Dit besluit kon rekenen op een aantal kritische vragen van de Harlinger Belang raadsfractie.

Al jarenlang bleek de gemeente energiemaatschappijen te ontzien door geen aanslag precariobelasting op te leggen. Toen het college voornemens was dit met ingang van 2016 alsnog te doen, haalde de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hier een streep door. Omdat de gemeente in 2015 geen aanslag had opgelegd, mocht zij dit de komende 10 jaren ook niet doen, aldus het wetsvoorstel.

Soolsma wees het college echter op een recente wijziging van dit wetsvoorstel. Hierdoor mag de gemeente de energiemaatschappijen alsnog precariobelasting in rekening brengen.

Overigens is Harlinger Belang geen voorstander van precariobelasting ten aanzien van nutsvoorzieningen. Echter, omdat Harlinger huishoudens via hun energienota de precariobelasting van andere Nederlandse gemeenten meebetalen, vindt de raadsfractie het legitiem dat ook Harlingen precariobelasting gaat heffen zolang de wetgeving dit toelaat. Daarbij wil Harlinger Belang dat de extra opbrengsten door de gemeente worden gebruikt om de woonlasten te verlagen.

 

Related Posts