Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Betaalgedrag op orde, maar gemeente is hierover niet transparant

Harlinger Belang is een groot voorstander dat lokale en regionale bedrijven gemeentelijke opdrachten uitvoeren. Hiermee wordt de bedrijvigheid en werkgelegenheid gestimuleerd. Het kan dan ook niet zo zijn, dat bij dit streven, ondernemers vervolgens lang op hun geld moeten wachten met alle mogelijke financiële problemen van dien. Wij staan dan ook een correct betaalgedrag voor, gebaseerd op hetgeen is overeengekomen en recht doet aan de voorbeeldfunctie die de gemeente op dit punt heeft.

Jaarlijks wordt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en in samenwerking met MKB Nederland onderzoek gedaan naar het betaalgedrag van gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gemeenten opgeroepen aan dit onderzoek mee te werken.

Het heeft Harlinger Belang verbaasd, dat de Gemeente Harlingen hieraan geen gehoor heeft gegeven. “Dit past niet bij de transparante houding die een gemeente zou moeten nastreven“, aldus raadslid Jan Jellema. “En bovendien lijkt het erop dat de gemeente ook prima scoort wanneer het gaat om het betaalgedrag.

Want ondanks dat de gemeente geen gegevens heeft aangeleverd, komen de onderzoekers wel met cijfers. Zij baseren zich daarbij op de administratie van toeleveranciers. Hieruit blijkt, dat de gemeente facturen gemiddeld binnen 24 dagen betaalt, keurig binnen de wettelijke maximale betalingstermijn van 30 dagen. Bovendien wordt in 90% van de gevallen binnen de overeengekomen termijn betaalt. Ook hiermee voldoet de gemeente aan de landelijke richtlijn.

De raadsfractie heeft schriftelijke vragen ingediend, om een reactie van het college te vernemen.

Update 15/07/16: Lees hier de reactie van het college op onze schriftelijke vragen.

 

Related Posts