Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Aanpak klimaatdoelstellingen vaag en geheveld in mist

Het college kwam in de digitale raadsvergadering van 6 mei 2020 met een concept Regionale Energie Strategie Fryslân. Haar routekaart naar de klimaatdoelstellingen zoals deze eerder landelijk zijn aangekondigd. Harlinger Belang vond dit concept weinig realistisch en niet onderbouwd. Er worden prachtige ambities uitgesproken, maar de weg naar duurzame energie zit vol met vaagheden en wordt weinig concreet ingevuld.

Ons inziens wordt er eigenlijk alleen maar gekozen voor zonne- en windenergie om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen. Met name het credo ‘alle fossiele brandstoffen Friesland uit’ klinkt wel stoer, maar getuigt niet van realiteitszin. Wij zijn uiteraard niet tegen ontwikkelingen naar meer zonne- en windenergie, maar je zult toch ook andere energiebronnen, zoals bijvoorbeeld aardgas, nog nodig hebben tot je ooit misschien volledig fossiel brandstof vrij bent.

Wij begrijpen, dat gelet op de problemen in Groningen je stappen wilt nemen om minder afhankelijk te worden van het Groningse en Friese aardgas, maar andere landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, schakelen juist over op aardgas om de klimaatdoelen te halen! Wie is er hier gekke henkie? Het klimaatakkoord schrijft niet voor, hoe je tot reductie van de opwarming moet komen. Ieder land, doet dat op zijn eigen wijze. De voorgeschreven reductie is leidend.

Als u de ontwikkelingen internationaal volgt, dan kunt u weten, dat er overal in de wereld voldoende gas is om in de behoefte te voorzien, als eventueel alternatief voor het Nederlandse gas. Deze relatief schone energiebron heeft Nederland welvaart gebracht en wij beschikken bij uitstek over het beste distributie netwerk van Europa. Een energiedeskundige concludeerde onlangs: ‘klooien op een postzegel gaat het mondiale probleem niet oplossen’. Met andere woorden we leven hier niet op een eiland.

Groene energie heeft ook een economische kant. We moeten oppassen, dat het geen dure hobby wordt voor ideologische fanatici. Want, wie gaat straks de rekening betalen voor al die prachtige ambities nu we de komende jaren afstevenen op een economische crisis door het Corona virus? U en wij weten het antwoord al.

Ook zetten wij vraagtekens bij de inspraak van de ‘gewone burgers’. Voordat je er erg in hebt wordt het genaaid, zoals het geknipt is, ondanks alle mooie woorden en bedoelingen. Wij hebben tegengestemd.

Related Posts