Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Aandacht Harlinger strand ebt langzaam weg

In 2013 werd het Harlinger Strand nog uitgeroepen tot een zeer schoon strand en gewaardeerd met gemiddeld een 9. Dit jaar moet zij in de jaarlijkse verkiezingen van het schoonste strand genoegen moeten nemen met een krappe 8. En hoewel menigeen blij zal zijn met deze mooie voldoende, is Harlingen de afgelopen jaren in de onderste regionen van de ranglijst van de Nederlandse stranden beland. De aandacht van dit college voor ons strand lijkt langzaam weg te ebben.

Score strandverkiezing

De strandverkiezing worden jaarlijks georganiseerd door Strand Nederland met ondersteuning van onder andere Stichting Nederland Schoon en Koninklijke Horeca Nederland. Voor de verkiezing gaan inspecteurs op pad met een heus meetprotocol. Zij kijken niet alleen naar het strand. De inspecteurs beoordelen ook het parkeerterrein, het paviljoen en de strandopgang.

In 2018 was Harlingen al afgedaald naar plek 65 van de 83 geïnspecteerde locaties. Nu, twee jaar later, bekleedt zij plek 31 van de 35. Strand Nederland constateert dat de kwaliteit van de Nederlandse stranden de afgelopen jaren is toegenomen. Het Harlinger strand heeft, getuige haar score, echter moeite om deze ontwikkeling bij te benen. Met name op het gebied van het paviljoen en in mindere mate het parkeerterrein laat Harlingen punten liggen.

Algen en slib

In de afgelopen jaren kon het Harlinger strand op warme belangstelling rekenen. En helaas niet alleen in positieve zin. Aangespoelde algen en slib leverden van badgasten en bestuurders dikwijls negatieve reacties op. De roep om een schone buitenzwemgelegenheid werd luider. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaf collegepartij PvdA tijdens haar politiek café zelfs een uitgebreid podium aan de eventuele komst van een zeezwembad.

Onderzoek van EcoShape van begin 2019 wees echter uit, dat een zeezwembad op de huidige locatie van het strand onhaalbaar is. Het plaatsen van wallen of het graven van een geul is lastig, temeer vanwege de status van Werelderfgoed Waddenzee en Natura-2000 gebied. Om de kwaliteit van het strand te verbeteren oppert EcoShape om algenschermen te plaatsen. Deze algenschermen laten naar ons idee echter lang op zich wachten. Blijkbaar ligt de focus van dit college volledig op het realiseren van de verkiezingsbelofte van een zeezwembad. Hetzij nu aan de andere kant van de Zuiderpier, in de Vluchthaven.

Oproep

Desondanks roept Harlinger Belang het college op, om haar aandacht voor het huidige strand niet te laten verslappen. Zeker met de zomerse dagen op komst, biedt de strand een welkome verkoeling. Bovendien zal het strand ook in het toekomstige plaatje van het Westerzeedijkgebied een belangrijke plaats blijven vervullen. Zaak is dan ook dat het strand en het omliggende gebied schoon en aantrekkelijk blijven. Niet alleen voor onze bezoekers, maar ook voor de inwoners van onze stad. Het regelmatig schoonmaken en onkruidvrij houden van het strand en het omliggende gebied, de beschikbaarheid van voldoende afvalvoorzieningen en fietsenstallingen en het plaatsen van speeltoestellen passen hierbij.

Related Posts