Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Monumentenbezitters betalen volgend jaar geen extra bouwleges

Een voordeeltje voor de ruim 500 monumentenbezitters in Harlingen, die plannen hebben om hun pand binnenkort te restaureren of te verbouwen. Met ingang van 2018 heft de gemeente namelijk geen extra leges meer bij bouw- en sloopwerkzaamheden aan monumentale panden. Harlinger Belang pleitte hier in haar verkiezingsprogramma al voor.

Hoewel monumentenbezitters doorgaans heel erg blij zijn met hun pand, ervaren ze dikwijls ook de nadelen hiervan. Zo moeten zij voor bijna iedere aanpassing aan hun pand een omgevingsvergunning aanvragen. Hiervoor zijn bouwleges verschuldigd, die al snel oplopen tot € 450. Deze kosten komen bovenop de eventuele reguliere bouwleges.

Monumentenbezitters hadden dan ook vaak het idee, dat zij financieel werden benadeeld. Aanpassingen werden niet altijd bij de gemeente gemeld en hierdoor verdwenen karakteristieke eigenschappen uit het straatbeeld.

Toen de speciale subsidieregeling voor monumentale panden eerder dit jaar werd afgeschaft, vroeg Harlinger Belang raadslid Jan Jellema om de bouwleges zo snel mogelijk af te schaffen. Op deze wijze worden monumentenbezitters enigszins tegemoet gekomen. We zijn dan ook blij dat dit volgend jaar al wordt gerealiseerd.

Het afschaffen van de extra bouwleges maakt onderdeel uit van het gemeentelijke actieplan ‘Samen zorgen we voor onze monumenten”. Met een reeks maatregelen wil de gemeente zich, samen met eigenaren, makelaars en de Vereniging Oud Harlingen, inzetten om de monumentale panden voor de toekomst te behouden.

Related Posts