Wij maken gebruik van cookies en soortgelijke technieken om jou de beste gebruiksvriendelijkheid te kunnen bieden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

Nieuws

Column: De zeven schoonheden van de Grande dame Harlingen

In een reeks van columnbijdragen in de Harlinger Courant, verscheen deze week de column van Harlinger Belang wethouder Le Roy.

In dit verhaal over onze gemeente wil ik u graag op de opmerkelijke schoonheden van Harlingen wijzen. Als je hier geboren en getogen bent, valt het wellicht niet meer op, is het meer vanzelfsprekend ,maar als je hier naar toe verhuist krijg je ze – de schoonheden- op een presenteerblaadje.

Als eerste schoonheid, de ligging van Harlingen, als parel in de kroon aan de kust van het werelderfgoed Waddenzee. Die ligging heeft de stad welvaart en dus ook welzijn voor haar inwoners gebracht. Dat de havens voor werk zorgen is essentieel, maar die havens zijn zeker ook belangrijk voor de ruimtelijke kwaliteit en beleving voor Harlingers, bezoekers en toeristen. Vanaf 2010 ben ik als wethouder druk doende geweest met ervoor te zorgen dat de economische ontwikkeling van onze gemeente versterkt wordt. Dat komt door de pijler van de havenindustrie en de logistieke sector te vergezellen door een tweede pijler; het toerisme. Dat lukt steeds beter, zeker nadat wij ook de Nieuwe Willemshaven in de etalage hebben gezet voor toeristische ontwikkelingen.

De tweede schoonheid is de monumentale stad zelf met haar ongeveer 600 monumentale panden, bruggen en torens. De stadscentrum ademt historie uit. Overal zie je dat geïnvesteerd wordt in de uitstraling van monumenten, waar staat niet een stelling tegen de gevel, omdat eigenaren aan het werk zijn.
Dat is pas liefde voor je pand. Dat verdient onze waardering. Ook door de straten, stegen, groen en verlichting met zorg te onderhouden.

Het derde schone element zijn de Harlingers zelf. Een volkje met een eigen taaltje, wat ruig aan de buitenkant, maar met een goed en groot hart voor hun stadje. Harlingen, waar men liederen over maakt en over zingt, waar men niet buiten kan. Letterlijk niet buiten kan.

Als vierde wil ik noemen de Harlinger woningen, want de meeste mensen wonen in de dorpen en de wijken. Gelukkig is er voor ieder wat wils, voor elke beurs, voor jong en oud. Met de corporatie en de ontwikkelaars krijgen we steeds beter grip op wat nodig is om die woningen toe te voegen, te renoveren en soms te slopen zodat de woonwens echt aansluit bij wat er staat. Ook wonen op het water en op een bescheiden vloeroppervlak, de kleine huisjes, krijgen onze aandacht.

De vijfde schoonheid is het groen. De parken, de singels, de plantsoenen en het bos. Natuurlijk kan het altijd beter, want Harlingen is nooit af, maar we krijgen een prachtig nieuw wandelgebied langs de N31 met bomen, veldbloemen en andere groen. Dan kunnen we voorgoed toetreden tot de top 3 van groenste steden van Fryslan, misschien zelfs van Nederland.

Als zesde schoonheid wil ik graag de sport- en cultuurvoorzieningen noemen, welke gemeente van onze omvang heeft voor haar inwoners een sporthal voor alle binnensporten, een binnenzwembad en sportcomplexen van hockey, en voetbal tot skeeler-activiteiten. De stadsschouwburg bedient haar publiek door een veelheid van activiteiten, de bibliotheek en het Hannema-huis gaan naar verwachting met een gewenste uitbreiding en door samenwerking meer betekenen voor iedereen die geniet van lezen en tentoonstellingen. Maar ook de dorpshuizen voorzien in de behoefte van de bewoners om elkaar en anderen te ontmoeten, dat is hoe een samenleving hoort te zijn.

Dat brengt mij bij de laatste schoonheid en zeker niet de minste, het onderwijs in Harlingen. Trots zijn wij dat alle basisschoolleerlingen onderwijs genieten, buitenschoolse opvang kunnen vragen en welkom zijn in gloednieuw gebouwde dan wel gerestaureerde schoolgebouwen. De doorstroming naar het middelbaar voortgezet onderwijs is in goede handen bij de RSG waar met haar diversiteit in leergangen voor elke leerling een weg gelegd wordt naar zijn en haar toekomst. Dat wij een maritieme academie binnen onze gemeentegrenzen hebben is eigenlijk logisch, gezien ons maritieme verleden, maar dat deze academie extra werkt aan haar aantrekkingskracht, is zeer te bewonderen.

Door deze zeven schoonheden met liefde en aandacht te koesteren maken wij als gemeente bestuur een groot gebaar naar onze inwoners. Want voor mij draait het daar om in de politiek, de mensen die hier wonen, werken en recreëren. Niet alleen de Harlinger, Winamer en Midlummer van nu, maar zeker de jeugd die hier een baan, een huis en zijn vrije tijd moet kunnen doorbrengen.

Related Posts